Tříkrálová sbírka 2021
19. února 2021 Články

Tříkrálová sbírka 2021

Tříkrálová sbírka je poselstvím lásky a požehnáním, je přáním pokoje, štěstí, zdraví. Jednou ročně koledníci přinášejí zvěst, že nikdo není sám. Pracovníci Farní charity Dobruška jsou tu také s Vámi. Jsme Vám nablízku i v době covidové a můžeme dál pomáhat seniorům a potřebným.

Poděkování

Vážení přátelé Tříkrálové sbírky, dovolte mi, abych Vám upřímně poděkovala za pomoc a podporu při organizaci Tříkrálové sbírky 2021. Děkuji Vám i všem dobrým lidem, kteří přispěli na pomoc potřebným, či jakkoliv jinak v těchto těžkých dnech pomohli.

Letošní Tříkrálová sbírka byla jiná. Chyběli malí králové v bílých pláštích v ulicích, nebylo slyšet radostné zpívání tříkrálové koledy, nikdo nezvonil u dveří domácností. Chyběla setkávání, která činí sbírku tak lidsky výjimečnou a jedinečnou. Díky 5.stupni PES nebylo možno vyjít 9. ledna ani v posunutém termínu 23. ledna do ulic, proto jsme použili připravenou variantu se statickými stojany a kasičkami. Tento nápad nám nabídl pan Ladislav Horčička už v prosinci, a přestože jejich firma měla v závěru roku velký „frmol“, vyrobila nám 50 ks unikátních kartonových stojanů, které nikdo jiný v republice neměl J Tyto stojany s kasičkou měly také přihrádky s kalendáříky, cukříky a informačními letáčky. Rozmístili jsme je do všech obcí a měst. Byly v obchodech, na obecních úřadech, v lékárnách, v kostelích, v knihovnách apod. Tyto kasičky byly zapečetěny stejně jako klasické tříkrálové pokladničky. Celý výtěžek 274 530 Kč byl hlavně díky těmto stojanům. Menší část tvoří darování online, ke dni uzávěrky tohoto čísla je to 79 745 Kč. Letošní výtěžek se zdaleka nepřibližuje k výtěžkům z minulých let, ale vzhledem k tomu, že mnozí prožívají těžké časy v osobním i pracovním životě, je výtěžek velmi povzbudivý a radostný.

Mám velkou radost z celkové částky 354 275 Kč, která se součtem výtěžků ze 66 zapečetěných kasiček a online plateb doposud sešla. Konečná částka bude zřejmá až na konci dubna. Online část sbírky pokračuje na www.trikralovasbirka.cz do 30. dubna !!

Pro Vaši představu uvedu, že loni se v České republice vykoledovalo 133 mil. Kč, letos je to zatím 79 mil. Kč. V Dobrušce jsme měli loni výtěžek 802 tis. Kč.

Tříkrálová sbírka je pro naši činnost velmi důležitá, pomáhá zajistit služby, pro které se nedaří zajistit finance z jiných zdrojů. I když je letošní výtěžek nižší, naše Farní charita se musí s aktuální situací vyrovnat a zvládnout ji.

Výtěžek pro Dobrušsko je určený pro sociální službu osobní asistence, na nákup dalších pomůcek do půjčovny a na pomoc lidem v nouzi. Dobrušská charita obdrží 65 % z celkového vykoledovaného výtěžku v místě. Pět procent je určeno pro realizaci humanitárních projektů v Indii a Hondurasu. Tři procenta tvoří krizový fond charit pro rychlou pomoc při mimořádných událostech (např. při povodních). Třetina výtěžku je určena na humanitární pomoc Charity Česká republika v zahraničí i u nás a na další charitní projekty na pomoc lidem v nouzi.

S velkým díkem a přáním klidného roku Ing. Jana Poláčková

Ing. Jana  Poláčková

Ing. Jana Poláčková

ředitelka
Tel.: 723 539 100 E-mail: 58AkO%edW-xy.Z4WH_xkO6a4Y8Es-Zi4Ys