V Dobrušce a okolních obcích se vydá rekordní počet skupinek králů na Tříkrálovou sbírku

Sobota 6. ledna se na Dobrušsku, Opočensku a v Týništi nad Orlicí ponese ve znamení Tříkrálové sbírky. Skupinky tří králů, a bude jich letos jen přímo v Dobrušce a okolních obcích rekordní počet, což znamená téměř sto třicet, se vydají kolem půl desáté na svoji pouť "za světlem dobrých skutků".

Pořadatelem Tříkrálové sbírky pod Orlickými horami je Farní charita Dobruška a ta, díky zkušenostem z předchozích ročníků, již opět „jede“ v dobře zaběhnutých kolejích.

Od 2. do 5. ledna probíhá nábor dětí, které se pak sejdou na schůzce v pastoračním centru v Dobrušce, kde dostanou první pokyny. Den před konáním sbírky se koná schůzka vedoucích skupinek a proběhne úřední zapečetění pokladniček.

V sobotu 6. ledna ráno se všichni dohromady sejdou tamtéž, aby si převzali pokladničky, průkazky, další materiál a seznámili se s tím, jaká trasa jim byla svěřena. V 9 hodin se pak malí Kašparové, Melicharové a Baltazarové ustrojeni do královských kostýmů přesunou i s vedoucími skupinek do kostela sv. Václava, kde jim požehná dobrušský děkan.

Při odchodu z kostela nafasují křídy, cukříky a kalendáříky pro dárce, společně se vyfotí na schodišti před kostelem a pak už vyrazí, aby splnili svůj velký úkol – to je vybrat od dárců peníze na doplnění nabídky zdravotních pomůcek do charitní půjčovny, podporu sociální služby osobní asistence, přímou pomoc rodinám v sociální tísni, rodinám s postiženým dítětem a podporu aktivit souvisejících s projektem Adopce na dálku v Indii.

Mezitím jim tým dobrovolníků připraví již tradiční guláš, teplý čaj a něco dobrého jako zákusek „po službě“. Další jsou připraveni jako řidiči pro rozvoz skupinek do okolních obcí.

„Pomáhat jako dobrovolníci přijeli i čtyři přátelé z nizozemského Ter Aaru, což je družební město Dobrušky,“ prozradila Jana Poláčková, ředitelka Farní charity Dobruška.

Sobotní podvečer a večer je věnován sčítání výtěžků od jednotlivých skupinek, aby se už v neděli v podvečer mohli obyvatelé Dobrušky během slavnostního zhasnutí vánočního stromu na náměstí F. L. Věka, kde jim malí králové zazpívají koledy, dozvědět, jak velkou sumu se v roce 2018 podařilo shromáždit.

A 24. ledna dostanou koledníci za svoji dobrovolnickou pouť lákavou odměnu v podobě promítání filmu Anděl Páně 2, které se uskuteční v kině 70 v Dobrušce a které mohou zdarma navštívit.

Dana Ehlová