OSOBNÍ ASISTENCE VZROSTLA MEZIROČNĚ O POLOVINU

Tak jako v minulých letech, i v roce 2016 bylo naší největší a nejvýznamnější činností poskytování sociální služby osobní asistence.

Osobní asistence je terénní služba, kterou vymezuje zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb., poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Služba se poskytuje v domácnosti nebo v jiném přirozeném sociálním prostředí osob a při činnostech, které osoba potřebuje. Jedná se o komplex služeb dle individuálního požadavku uživatele.

Posláním osobní asistence poskytované v naší organizaci je individuálně pomáhat při běžných úkonech v  domácnostech nebo tam, kde uživatel pomoc potřebuje. Osobní asistentky se zaměřují na podporu a zachování soběstačnosti uživatele a je-li možno, i na zvýšení zbývajících schopností. Každý uživatel je respektován jako jedinečná lidská bytost s právem na důstojnost, osobní nezávislost, vlastní volbu a rozhodování, zvyky, hodnoty a vyznání. Je respektováno soukromí a intimita uživatelů. Osobní asistentka dle přání uživatele spolupracuje při poskytování služby s rodinou, osobou blízkou či jinou službou, kterou uživatel využívá.

Osobní asistence za rok 2016 v číslech:

• 17 uživatelů služby – z toho bylo 14 žen a 3 muži
  • o uživatele se staralo 9 osobních asistentek
  • průměrný věk 72 let (nejmladší 16 let, nejstarší 92 let)
  • 11 uživatelů z Dobrušky, 9 uživatelů z okolních obcí
  • celkem bylo odslouženo 6.870 hodin 20 minut – nejvíce odsloužených hodin v jednom měsíci bylo 868 hodin 15 minut
  • počet hodin odsloužených v domácnostech vzrostl meziročně o 48%
  • sloužily jsme všech 366 dní v roce