Oslavy čtvrtstoletí charity v Neratově

Bezmála tři stovky návštěvníků připutovaly v pátek 2. června do Neratova v Orlických horách, aby společně oslavili 25. výročí charity v královéhradecké diecézi. Po slavnostní děkovné mši svaté v prosluněném poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie bylo oceněno devatenáct charitních pracovníků a dobrovolníků za obětavou práci pro nemocné a potřebné. Přátelské setkání završil odpolední koncert písničkáře Pavla Helana.

Arcibiskup Jan Graubner: Služba lásky patří do každé farnosti

Děti z Veselíčka. Foto: Lubomír Kotek

„Důležité je, aby každá farnost, která se chce považovat za živou a zdravou, měla rozvinutou péči o potřebné. (…) Není lehké potřebné najít a pomoc nabídnout tak, aby neurazila či neponížila. Je to škola lásky, která umí vidět a byt taktní,“ píše olomoucký arcibiskup Jan Graubner v úvodu přílohy Caritas 2/2017, který vyšla v Katolickém týdeníku č. 18. Příloha je věnována místním Charitám – základním jednotkám celé organizace.

Dobře odvedená sociální práce nemá být vidět

Sociální práce je spíše poslání než povolání. Zaslouží si naši úctu. Snímek: Richard Bouda

V úterý 21. března si připomenáme Světový den sociální práce. Všem, kdo se starají o druhé a vytvářejí tak lidštější prostředí, poděkoval k tomuto světovému dni kardinál Dominik Duka. S charitní koordinátorkou Ivou Kuchyňkovou jsme hovořili o tom, k čemu jsou dobří průvodci lidí v nouzi, co všechno musí zvládnout a jak se jim u nás daří.

PROGRAM PRO MAMINKY

Farní charita Dobruška nabízí ZDARMA program pro maminky

Nabídka je zacílena na pomoc matkám s dítětem do 15 let, která potřebuje pomoc s uplatněním na trhu práce, zvýšení sebevědomí prostřednictvím nových dovedností a poznatků.

POTRAVINOVÁ POMOC FEAD POMÁHÁ I V DOBRUŠCE

Díky projektu „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“ finančně podpořený z Fondu evropské pomoci a ze státního rozpočtu ČR jsme v uplynulých 8 měsících získali pro Dobrušku a okolí celkem 560 balíčků s potravinami a hygienickými potřebami.

OSOBNÍ ASISTENCE VZROSTLA MEZIROČNĚ O POLOVINU

Tak jako v minulých letech, i v roce 2016 bylo naší největší a nejvýznamnější činností poskytování sociální služby osobní asistence.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Tříkrálové kolednice z Chotče na Pardubicku. Snímek Martina Chvojková

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.

Šestnáctá Tříkrálová sbírka

v rekordních mrazech rekordní výsledek

V Hradci budou tři králové koledovat s požehnáním od biskupa

Již posedmnácté vyráží do ulic tříkráloví koledníci s novoročním přáním a prosbou o dar na pomoc nemocným a potřebným. V Hradci Králové jim na cestu požehná biskup Jan Vokál v pátek 6. ledna v 8:00 hodin v katedrále Sv. Ducha. V krajském městě a okolí bude koledovat přes 270 královských trojic a bude se soutěžit o nejkrásnější tříkrálový kostým. Ve všech našich regionech se do Tříkrálové sbírky zapojí více než deset tisíc dobrovolníků. Charity pro vás připravily také spoustu doprovodných akcí.

Na Dobrušsku a Opočensku letos proběhne šestnáctý ročník

Tříkrálová sbírka je největší sbírkovou a dobrovolnickou akcí v České republice. Tentokrát se koledníci vydají na pouť za „světlem dobrých skutků“ už po šestnácté a věříme, že jich bude zase mnoho...